Polévkové koření z Malé jižní stráně - skutečně 100% zelenina
Všechna zelenina je báječná! Mnoho kusů není vhodných pro uskladnění nebo prodej a v hospodářství chceme vše zužitkovat - to jsou základní myšlenky, které vedly k nápadu vyrábět polévkové koření.
Při sklizni zeleniny na uskladnění nebo na prodej je jenom menší část úplně jakostních kousků - vyrovnaných velikostí, se zcela neporušenou slupkou apod. My si na dokonalost úplně nehrajeme a máme rádi kořeny i pokroucené a otisk slimáčí tlamy nám taky nevadí :-) Jenže pro dlouhodobé uskladnění se takové kousky nehodí a odběratelé zeleniny mají v bedýnce raději kousky, které se blíží vizuálu zeleniny v marketu.
Při větší sklizni je takových menších nebo netypicky narostlých kousků hodně a potřebují zpracovat rychle. Je to pracné, ale vzniká tak dokonalé koření do polévky. Zeleninu je nejprve potřeba důkladně očistit (to zabere nejvíc času), poté nakrájet na menší kousky nebo trochu pomixovat a nakonec sušit na raw program (zůstává tak zachováno co nejvíce výživových látek).
Kromě kořenové zeleniny, zpracováváme do koření i množství zelených natí, tyto rostlinné části se pyšní ještě větší výživovou hodnotou než samotná zelenina. Pak už přidáme jen přírodní sůl, někdy lahůdkové droždí a je hotovo.
Radka